Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
Αρχίζει το ταξίδι!
Με την αναμέτρηση του Ολυμπιακού εναντίον της Μπέσα αρχίζει το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι των Ελληνικών ομάδων και το Steven Cafe σας παρουσιάζει τα Ελληνικά δεδομένα και τους στόχους. Στην 11η θέση της ΟΥΕΦΑ η Ελλάδα
Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρης και Ολυμπιακός είναι οι φετινοί εκπρόσωποί μας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions και Europa League) με τους «ερυθρόλευκους» να μπαίνουν πρώτοι στο… χορό με τα προκριματικά του Europa Legaue. Στην ίδια διοργάνωση θα συμμετέχουν η ΑΕΚ και ο Άρης, ενώ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα αγωνιστούν στην κορυφαία τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση.
Η θέση της Ελλάδας και το σύστημα βαθμολόγησης
Με τη λήξη της σεζόν 2009-2010 η Ελλάδα τερμάτισε στην 12η θέση της Κατάταξης της UEFA αλλά πλέον με την έναρξη της νέας περιόδου θα εκκινήσει από την 11η θέση. Αυτό γιατί, διαγράφηκε η συγκομιδή βαθμών τις περιόδου 2005 – 2006 στην οποία οι Ελληνικές ομάδες είχαν την χειρότερη παρουσία την τελευταία 5ετία. Να θυμίσουμε πως στη βαθμολογία της κατάταξης ισχύει η πορεία των ομάδων μόνο τις 5 τελευταίες σεζόν.
Στην 11η θέση λοιπόν βρίσκεται πλέον η Ελλάδα συγκεντρώνοντας 27.366 βαθμούς, πίσω από την Ολλανδία και μπροστά από τη Δανία. Η βαθμολογία συλλέγεται ως εξής: Αθροίζονται οι βαθμοί των ελληνικών ομάδων την εκάστοτε σεζόν και διαιρούνται δια τον αριθμό των ομάδων μας που συμμετείχαν (δηλαδή φέτος διά 5). Να σημειώσουμε πως αν μια ομάδα αποκλειστεί, συνεχίζει να μετράει στη διαίρεση κανονικά.
Οι βαθμοί είναι 2.000 για τη νίκη και 1.000 για την ισοπαλία. Στα προκριματικά μετράνε στο μισό (1.000 για νίκη και 500 για ισοπαλία). Επίσης υπάρχουν και επιπλέον μπόνους για πρόκριση στους ομίλους, αλλά και στις νοκ-άουτ φάσεις.
Αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει περίπου ανάλογη πορεία με την περσινή (8.000 βαθμοί) ίσως να ξεπεράσει με την έναρξη της νέας περιόδου την Ολλανδία και την Τουρκία και να βρεθεί στην 9η θέση, κάτι που είχε να πετύχει από το 2005.
Η… κυκλική θεωρία
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως ο τρόπος κατάταξης της ΟΥΕΦΑ είναι δομημένος με σύμφωνα με την «κυκλική λογική». Δηλαδή λόγω της παρουσίας του Μέσου όρου, οι χώρες (πλην της Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας οι οποίες θα είναι πάντα στην κορυφή) από την 6η θέση και κάτω συνεχώς εναλλάσσονται ανά 6άδες περίπου. Αυτό συμβαίνει για τον εξής απλό λόγο: Όταν για παράδειγμα βρίσκεσαι στη θέση 15, θα βγάζεις στη Ευρώπη 4 ομάδες, αρά βάσει λογικής, τις κορυφαίες, οπότε υψηλότεροι βαθμοί θα διαιρούνται με μικρότερο αριθμό ομάδων. Άρα θα ανέβεις μέχρι και π.χ. τη θέση 8. Εκεί θα βγάλεις 6 ομάδες όμως οι 2 τελευταίες πιθανότατα (όπως αποδεικνύεται) δεν θα ανταποκριθούν, η βαθμολογία θα μείνει στα ίδια επίπεδα αλλά ο Μέσος όρος θα σε ρίξει πολύ χαμηλά και ο κύκλος θα συνεχίζεται. Τρανό παράδειγμα η Ελλάδα, η οποία ανεβοκατεβαίνει λόγω των παραπάνω, όπως π.χ. και η Ρουμανία που ανέβηκε πριν μια τριετία πολύ ψηλά, με τη Στεάουα, και πλέον κατεβαίνει αφού έβγαλε πολλές ομάδες που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Φαίνεται λοιπόν, πως ο κύκλος της Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή στην ανοδική του κατεύθυνση.
Πάντως, όλα τα παραπάνω είναι θεωρητικά, καθώς τα αποτελέσματα βγαίνουν πάντα στους αγωνιστικούς χώρους και όχι στη θεωρία. Όπως και να χει πάντως, δεν έχουμε παρά να ευελπιστούμε σε μια αν μη τι άλλο αξιοπρεπή παρουσία των ομάδων μας στα Κύπελλα Ευρώπης και τη φετινή χρονιά.
Ετικέτες
ΑΕΚ,
Άρης,
Ολυμπιακός,
ΠΑΟΚ,
Champions Legaue,
Europa Legaue
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου